вторник, 2 август 2011 г.

Златните гривни - стил и чувственост

Женските ръце от незапомнени времена са символ на нежност, страст и изящество. Всички уважаващи себе си бижутери и имена в ювелирната промишленост изработват златни гривни, за да подчертаят женствеността и грациозността на женската ръка и създават украшения, с които освен актуалните модни тенденции се стараят да придадат усещане за имидж и изтънчен вкус. Не случайно женската китка се определя от много мъже като чувствено място върху което си заслужава да се акцентира с подходяща златна гривна, която да привлече мъжкото внимание към себе си.

Сред модните специалисти няма единно мнение по въпроса каква точно гривна трябва да се носи. Как да се носи гривната, дали да бъде златна или сребърна, моделиерите оставят единствено на вкуса на клиентите, техния характер, възраст, стил, като от живота около нас може да се направи заключението, че има определени тенденции при носенето на гривни.

Младежката мода определено е най-забелязваща се като там предпочитанията са насочени главно към сребърните гривни с инкрустации от камъни, подчертавайки личния стил и отличаващи собственикът от останалите му връстници.

На другия полюс са дамите с формирани вкусове, които определено при изборът на златна гривна са водени от универсалността и класическите и стилни дизайни.  Въпреки непостоянството на модните тенденции обаче едно нещо остава непреходно и винаги актуално и това е материалът, от който трябва да бъде изработена гривната – или с по-прости думи – златото. 

Златната гривна е класически разкош с неизменна актуалност в почти всяка ситуация. Златните женски гривни предимно се носят на дясната ръка, но този принцип не е някакво твърдо установено правило, а по скоро продиктувано от факта, че обикновено на лявата преимуществено се носи часовникът. Да се носи часовник и златна гривна на една ръка говори за лош вкус. Ако все пак на лявата ръка няма часовник напълно нормално гривна да се носи и на нея.

Модните специалисти все пак са установили няколко прости правила, с които вашата златна гривна наистина ще бъде привличащ вниманието аксесоар. Късите гривни биха подчертавали тънката китка, а по-масивните ще дадат усещане за нежност и изящество. На по-широките китки, късите и тънки златни гривни не биха стояли добре, като съветът в такъв случай е да се избере гривна, която да е широка и с камъни, която не стои много плътно. Твърдите гривни също така не са подходящи върху китки с подчертано стърчащи кости, в този случай гъвкавите варианти биха прикривали по-добре този недостатък.

Да се носят гривни от различни метали, никога не се е възприемало като проява на добър вкус. Дори съчетаването на гривни от различен по цвят злато трябва да бъде съобразявано с останалите златни бижута и облеклото. Допустимо е слагането на няколко гривни на едната ръка ако в облеклото присъстват мотиви и кройки от изтока. Подобно съчетание не би стояло добре на делови костюм. 

Гривната не е само моден аксесоар, но и средство за изкушаване и привличане на вниманието на силния пол. По своята същност големите мъже не се отличават от малките момчета. Интересът им се провокира от всичко лъскаво и ярко, и колкото по-недостъпно е нещо толкова по-силно провокира желанието им да притежават. Трябва да се има предвид от жените, че в световен мащаб ежедневно се харчат милиони от жени за покупка на нови модни дрехи, които просто не биват забелязвани от мъжете, за които новата дреха просто не се отличава от вчерашната. Много по-сигурно би било привлечено задържано вниманието им от една блестяща златна гривна на изкусителна ръка. И според много психолози подобни лъскави капанчета много по-сигурно привличат вниманието отколкото скъпа и ушита по последна мода дреха.

Погледнато от мъжка гледна точка, когато се планира скъп подарък един от възможно най-добрите избори е златната гривна. Освен, че не е необходимо улучването на точен размер, гривната е много по-евтина от златното колие. Когато се избира твърда златна гривна например, имайте предвид, че размерът му се определя освен от размера на китката и с аванс от около сантиметър, който е и желателен и грешка към по-големия размер няма да е фатална.

Все пак имайте предвид, че избирайки златна гривна та е просто последен щрих при създаването на вашия стил и представяне и за да изпълнява функцията си на акцент привличащ вниманието следва да бъде, в съзвучие с останалите формиращи цялостния образ елементи – облекло, прическа, аксесоари и др.

Лазар Белев

Няма коментари:

Публикуване на коментар