сряда, 10 август 2011 г.

Как да изберем златна верижка?


В днешно време златни верижки и синджири отдавна са се наложили като лидери сред златните бижута, въпреки, че до преди половин век техният асортимент е бил изключително ограничен. Асортиментът от плетки се е ограничавал до 2-3 вида, а основно внимание при покупката се е отделяло на теглото на верижката. Ограниченият асортимент се е дължал на това, че изработката на златна верижка първо е трудоемко и второ златните бижута за шия са се купували не като самостоятелно украшение, а като основа за носенето на златна висулка или медальон.

С времето обаче асортиментът започнал да се разширява и златната верижка да добива все по-моден статус, което я превърнало в самостоятелен аксесоар, вписващ се към конкретен и актуален към даден модел стил. В днешно време изборът на златни верижки е толкова голям, че покупката на такава отдавна не е лесна работа. Клиентът трябва да избира между пътни и кухи, полирани и такива с декорация, класически модели и или родени от фантазията на някой известен дизайнер. Но все пак какво да изберем?

В действителност за да се направи правилният избор е необходимо да се знаят няколко основни правила. Преди всичко трябва да се определи дължината на златната верижка, защото именно тя е тази, която определя върху коя част от тялото или тоалета ще се акцентира.  Това с особена сила се отнася за златните синджири и верижки, които се носят с висулка. Дългите верижки подчертават гърдите, средните по дължина зоната на деколтето, докато късите подчертават шията. При избора е наложително освен формите да бъде оценено и състоянието на кожата. В тази връзка трябва да се има предвид, че стареенето на кожата започва именно от шията и късата златна верижка може нежелателно да подчертае недостатъците в тази област. В този случай една по-дълга верижка определено ще бъде по-добрия избор. За съжаление не съществува златна верижка, която да е подходяща да всеки случай и тоалет и ако държите това златно бижу да допълва цялостното ви излъчване ще се наложи да се закупят няколко различни модела.

Що се отнася до различните плетки изборът на конкретен модел зависи изцяло от личния вкус, но на някои моменти следва да се обърне внимание. Ако се предполага носене на златната верижка с висулка, задължително трябва и двете части да са в хармония освен със себе си и с тоалета като цяло. Като пример може да се посочи несъответстващ по размер кръст върху дебела верижка, като в случая златният кръст много по-добре би стоял на по тънка и съразмерна златна верижка. Също толкова неуместно би изглеждал кръстът върху верижка, предназначена за дискотеки или светски събития. На по-пълните жени биха отивали по-масивни синджири с големи халки и сложна плетка, но на тънката шия на девойката определено би стояла по добре тънка и семпла златна верижка със съответстваща по размер висулка.

Ако се следват модните повели трябва да се обърне внимание на момента с носенето на няколко синджири или верижки едновременно. Допустимо е смесване на няколко вида злато или на различни плетки, но никога и двете едновременно.

Често клиентът е изправен пред дилемата каква златна верижка да избере – куха или плътна. Всяка от тях има своите неоспорими предимства. Кухите звена на верижката имат малко тегло, приемлива цена и при това изглеждат добре. Но те имат и своите недостатъци – лесно се деформират и чупят, като в повечето случаи не подлежат на възстановяване, защото тънките им стени не при запояване просто изгарят. Изрично такава верижка не трябва да се купува на дете, особено ако искаме то да го носи дълго. Същото се отнася и за по-сложните плетки, които в повечето случаи са невъзстановими.

Най – универсални се явяват верижките с дължина от 45-50 см, позволяващи шията да бъде обхваната не прекалено плътно.  Могат да се носят както в ежедневието така и при  по-специални поводи. Ако се носят върху риза с по-високи ревери следва дължината така да се съобрази, че краят да се намира по-ниско от копчето на което се носят закопчани. Златните верижки с дължина повече от 75 см се явяват по-вечерни, и са особено подходящи за официални рокли в тъмни тонове.

Горните съвети могат да се вземат само като общи насоки при избора на златна верижка. Главното при покупката на подобно златно бижу е то да подхожда на цялостното излъчване на конкретната личност и да е в хармония със стила, който се старае да налага.

Лазар Белев 


Няма коментари:

Публикуване на коментар