неделя, 31 юли 2011 г.

Златни колиета - история и символика


Традицията да се украсява шията с разнообразни бижута и накити съществува откакто съществува и самото човечество. Още от времето на каменната ера и мъжете, и жените са носили колиета от зъби или нокти на уловените животни. Още тогава те са носили символика и са показвали, че притежателят им е смел и успешен ловец.

От тогава са минали много години и колкото и да се е развивала цивилизацията колието като символ на статус и успех не е загубило своята актуалност. Колиетата се изработвали от бронз, мед, сребро, но нищо не може са се сравни с излъчването на царя на металите – златото, което станало предпочитан материал за този накит. С времето носенето на колиета от злато станало привилегия само на жените, но както и в древността то носи послание за социалното положение на собственичката си, в частност и за това на нейния мъж. Златното колие е най-забелязващото се и ефектно изглеждащо бижу от всички и е еднакво привличащо вниманието във всяка обстановка.

От исторически данни от всички древни цивилизации и намерените артефакти прави впечатление, че златните колиета са били привилегия на господстващата класа във всяко едно развито общество. Златно колие е откривано във всеки непокътнат гроб на аристократ дори и по нашите земи.

В средновековието златните колиета са били носени главно на аристокрацията. Използвало се е като израз на чувства от мъж към жена и е говорило за сериозността на намеренията му, ако го е подарявал преди сватбата. Много често подобен подарък пораждал положително отношение към бъдещия жених от бащата на булката, от който в тогавашните времена е зависело много. Да се подари златно колие във всички епохи е показвало благоразположение към човекът, който се дарява. За това и в средните векове подаряването на златни колиета е било практика използвана и на любовния фронт и като средство в международната дипломация. Интересна е историята с руския цар Петър Велики който, бивайки обкръжен от турците при една от кампаниите си срещу тях успява да договори примирие и да се оттегли след като жена му Екатерина дава като подарък на султана свои златни бижута, сред които и златни колиета с брилянти. Така тя спасява мъжът си и му дава възможност да се докаже в бъдеще като един от великите руски царе и първи император.

В днешно време да закупи златно колие може почти всеки представител на средната класа. Още повече, че подобно украшение както и преди привлича внимание със своята красота, и дава излъчване на успех и благополучие на човекът, който го носи. Както и всяко друго златно бижу

Колието от злато е вещ, която изпълнява освен естетическа функция и ролята на визитна картичка. Златното колие се явява също така желан подарък както и столетия назад. Всяка жена би оценила вниманието и оригиналността, която то символизира и би била поласкана от интереса, който бижуто би предизвикало сред обкръжаващите я.

Въпреки, че не всеки може да си позволи подобен подарък поне веднъж в живота си заслужава да се купи златно колие на любимата жена, така че то да и напомня, за това какво е тя за вас – Жената която обичате и на която можете да подарите даже такъв скъп подарък бил някога привилегия само на крале и благородници.

Лазар Белев

Няма коментари:

Публикуване на коментар