четвъртък, 1 септември 2011 г.

Изборът на златна гривна - част 2

В първата част на настоящата статия касаеща изборът на златна гривна разгледах моментите свързани с особеностите на анатомията и как според тях да бъде избран размерът и моделът на украшенията за китка. 

След като се определи каква като размер гривна ще се избере жената или мъжът обикновено са изправени пред дилемата каква да бъде златната гривна - дали да изберат мека или твърда. Златните гривни се делят на два големи вида – твърдите златни гривни – изработени от едно парче метал и меките, които са изработени от отделни елементи.

Практиката показва, че твърди златни гривни обикновено се избират от авторитетни, имащи активна житейска позиция жени, както и такива, които знаят какво искат от живота и как да го постигнат. В конкретния случай твърдостта на гривната отразява подсъзнателно твърдостта и неотстъпчивостта в характера им. Жените купуващи си меки златни гривни по принцип са по-отстъпчиви, сантиментални, предпочитащи важните решения да бъдат вземани от някой друг. Това условно разделение на златните гривни има и своите изключения, но като цяло бижутата, както и дрехите отразяват вътрешната същност и дори моментно настроение на човека, който ги носи и представят пред останалата част на обществото образът, който иска да представи съответният индивид .

Ако жената избере за себе си тясна твърда гривна е добре да се огледа за още 2-3 от нейния вид, сходни по стилистика. Сама по себе си една тънка златна гривна не привлича в достатъчна степен вниманието, докато няколко освен визуалния ефект издават и лек звън при всяко движение, който ангажира в много по-голяма степен вниманието върху тях. Ако бъде избрана твърда гривна, която да бъде по-широка, то тя не се нуждае от други на същата ръка. Слагането на допълнителни гривни в този случай само би претрупало китката и би създало усещане за нещо излишно, развалящо хармонията. Преди покупката притежателката на златна гривна трябва няколко пъти да свали и сложи от ръката си твърдата гривна, за да провери удобството при поставяне, както и това дали не е прекалено хлабава. Твърдите златни гривни със закопчалки значително облекчават този процес, като за целта двата края се раздалечават в срещуположни посоки, без естествено да се прекалява, за да се постави на ръката.

Меките златни гривни са другата разновидност – те биват такива от отделни детайли, гривни верижки, и т. нар. плетени. Всеки от тях има както предимства така и недостатъци, като основно правило е гривната да подхожда на конкретен стил. Неуместно би било носенето на златна гривна в ориенталски стил с делови костюм или гривна неотговаряща по излъчване и пищност и орнаментика на тоалет със заемки от азиатската или индийската мода. И докато гривните верижки, съставени от няколко не толкова ефектни звена, са чисто мъжки аксесоар плетените гривни са незаменим аксесоар за жените следящи отблизо модните тенденции.

Без значение дали се избира златна гривна за себе си или за скъп човек тя трябва да изразява индивидуалността на човека, който ще я носи. С камъни или без, от злато, платина или сребро това е най-важното при изборът и, а разнообразието от материали и модели дава възможност да се направи най-добрия избор.

Лазар Белев

Няма коментари:

Публикуване на коментар