четвъртък, 18 август 2011 г.

Златния кръст - моден аксесоар и символ на вярата


Сред златните бижута има едно, което поради масовостта си дори не забелязваме, а е може би най-разпространеното в целия свят. Това е златният кръст, който в християнските държави придружава голяма част от хората през целия им живот.  Златният кръст като символ на вярата има своята история, своето място в религиозните обичаи, а и не на последно място роля на моден и ненатрапващ се аксесоар.

В по-голямата част от света времето се отброява от рождението на Божия син Исус Христос. Много вероятно е и от този момент да започва историята на златните кръстове като украшение и символ на вярата. Кръстовете не е задължително да бъдат изработени от злато, много по-често те са от другия популярен благороден метал – среброто, но за вярващите в зората на християнството, не е съществувало нищо по-ценно и свещено от кръста и за това традицията да бъде от злато и с богата украса датира от тези ранни векове. Колкото по-голяма роля в живота на даден човек играе вярата, толкова по-скъп и богато изработен е неговия златен кръст. Не напразно високопоставените църковни служители носят големи по размер златни кръстове със скъпоценни камъни, именно защото за тях кръстът е символ на вярата, която е в центъра на съществуването и мирогледа им.

Първите данни за златни кръстове с разпънатия Христос са открити и датирани от археолозите през VІ век сл. Хр. Въпреки, че златните кръстове се появяват още през първи век, кръстовете с разпятие започват съществуването си около 600 години след това. Появяването им толкова късно се дължи на не толкова широкото разпространение на християнството в началото на новата ера и на факта, че именно около 6-ти век се наблюдава бурно развитие, подхранвано от държавната политика провеждана от много европейски владетели. В научните среди битува и мнението, че кръстовете с разпятие не са носени масово в началото поради факта, че реално златния кръст с разпънат Христос, реално символизира страдащ човек и е неуместно да се носи като украшение. Дори в днешно време открито се носят само кръстовете без фигурата на божия син имащи по-скоро значение на украшение, а тези с разпънат Исус се носят под дрехите за защита и като външен израз на вярата.

Разцветът на християнството настъпва през средните векове, било за да обедини различни народи, както е случая в България, било защото е наложен с с огън и меч от Църквата и кръстоносните походи. В този период богато украсените златни кръстове с брилянти стават сред задължителните атрибути на властта за много европейски монарси. Кръстът е символизирал близостта на владетеля с вярата и потвърждение на тезата, че властта на краля или царя произтича от Бога и неговата воля е Божията воля. От тогава са останали богато украсени златни кръстове с брилянти, които днес могат да се видят в музеите и в колекциите от златни бижута на кралските фамилии на стария континент.

Какво трябва да знаем при избора на златен кръст?

Традициите в подаряването на златни кръстове са различни в различните държави. Докато в България например е широко разпространено купуването и подаряването на златни кръстове, по-скоро като бижу, в страни като Русия и Италия където християнската вярата е много по-силна е прието златен кръст да се подарява само от най-близките – от родители на дете или между съпрузи. Бижутерите в днешно време предлагат много богат асортимент от материали, форми и дизайни на златни кръстове. Когато избираме златен кръст който ще има по-скоро декоративна функция и ще играе ролята на допълнение към златна верижка тогава по-добрият вариант е да бъде без фигурата на Исус, докато ако ще символизира дълбока вяра, и ще се носи за защита може да бъде и с него, като и в двата случая следва да се съобрази размерът на златния кръст с размера на златната верижка. Трябва да се има предвид, че размерът на златната верижка на която ще се носи е ограничен от размера на ухото на златния кръст. За проява на лош вкус се приема носенето на златен кръст върху дебел ланец. Като най-добре е, златния кръст да се носи на сходна по богатство на орнаментика верижка, като е допустимо верижката да е с по-обикновена плетка и сложност от кръста, но обратния случай не е препоръчителен.

Каквито и промени да са настъпвали в обществото вярата остава единствено непреходна и играеща роля на опора в динамично развиващия се свят за много хора. За това и златния кръст, остава едно от най-разпространените златни бижута и още дълго ще се радва на интерес от милиони хора по света.

Няма коментари:

Публикуване на коментар