вторник, 21 февруари 2012 г.

Как да се грижим за златните верижки, гривни и висулки?

За да могат нашите златни бижута да ни радват дълго време трябва да знаем някои основни правила за това как да ги носим и съхраняваме. Едно от основните правила в тази насока е да не се носят висулки и медальони, които са по-тежки от самите верижки. Златните висулки трябва да бъдат поне 2 пъти по-леки от верижката, на която се носят. Неспазването на това правило може да доведе до деформация на отделните брънки, а в последствие и до скъсване на верижката.

С особено внимание трябва да се отнасят към тях собствениците на златни бижута с тегло под 4 грама, особено тези, които изглеждат доста по-масивни от теглото си. Такива бижута, без значение дали са гривни или верижки при невнимателно използване могат дори от не особено силен натиск да получат вдлъбнатини или пукнатини. Също така при верижките, колиетата или гривните от т. нар. вид кухи златни изделия е препоръчително да се избягва каквато и да е физическа сила при тяхната полировка, поради опасност от деформации и загуба на естетичния им вид, която между другото е доста трудна за отстраняване.

Златните верижки и гривни с лентова плетка, трябва да се съхраняват в специални кутии, поради невъзможността на подобни изделия да бъдат свити плътно, като по-гъвкавите плетки от типа „Картие” например. Поради неправилно съхранение бижутата могат лесно да загубят външния си вид, и за това е препоръчително всяко бижу да бъде съхранявано в отделна опаковка. При носенето на златни гривни и верижки трябва да бъдат закопчавани внимателно, защото прекалено силния натиск, при някои видове заключване може да разтегне закопчалката и да доведе до счупване и загубване на бижуто.

При носенето на златни висулки и медальони особено тези, които са кухи отвътре, и за да бъдат предпазени от вдлъбнатини и напуквания е необходимо да се спазват следните правила:

-          Трябва да се внимава бижуто да не контактува с твърди повърхности.
-          Да се сваля преди спортна дейност
-          Да се пази от контакт с вода и почистващи препарати
-          Да се съхранява спрямо гореизложените правила.

Важно е да се помни, че бижутата достатъчно активно взаимодействат с околната среда. Пряката слънчева светлина както контактът с битова химия влияе негативно като върху скъпоценните камъни в бижута , така и върху самата сплав от която са изработени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар