понеделник, 2 януари 2012 г.

Златните висулки и медальони

Златните висулки винаги са били желано бижу, както от жени, така и от мъже. Но докато първите като правило предпочитат по-романтичните на вид  украшения вторите отдават предпочитанията си на медальони със строго геометрични форми. Дизайнерите на бижута в днешно време с всяка нова колекция все нови и нови модели от това популярно бижу, и изборът на пазара в момента е огромен. Въпреки всичко това многообразие обаче класическите висулки и медальони се ползват със същата популярност както и преди двадесет – тридесет години.

Първата категория класически висулки са медальоните – амулети. Обикновено представляват златен кръг, с гравирани магически знаци. От древни времена кръгът се смята за символ на сила, олицетворяващ завършеност и съвършенство. Основната функция на кръга е да бъда граница между вътрешното и външното пространство и се смята, че предпазва от злите сили. Един от най-често срещаните медальони от този тип е изображението на двете начала според китайските вярвания – ин и ян. Тази висулка се счита за символ на живота и постигнатото равновесие. Често срещана е и заключена в кръг звезда, означаваща, че притежателят и се намира под защитата на вълшебен щит пазещ от магий и зложелатели. За православните християни  ролята на защита играят висулките икони, които се носят вместо златни кръстове или заедно с тях на една златна верижка. Тези украшения е прието да се носят скрито, за да не отслабва съгласно вярването силата им.

Златните фигурки с различни животни са друг предпочитан вид медальони.  Обикновено този тип висулки не са просто украшения, а имат символика. Например совата дарява собственикът си познание и интуиция, и защитава от двуличници и хора с користни намерения. Златната калинка носи късмет, пантерата символизира хищната женственост, а паяка допринася за творческите идеи и вътрешната хармония. През настоящата година на дракона, ще се търсят медальоните с неговото изображение. Според източните вярвания висулката с дракон е способна да даде на носещия го неуязвимост и сигурност.

Медальоните с камъни – при изборът на такива украшения трябва да се има предвид, че към тях трябва да се отнасят с по-голямо внимание. Много хора вярват, че колкото по-голям е камъкът, толкова по-голям енергетически заряд носи и може освен на настроението и самочувствието да повлияе и на съдбата на собственика си. Не напразно съществува цяла редица правила за това какъв камък е удачно да се носи според зодията. Например златна висулка с топаз би дарил мъжа с мъдрост, а жената с красота, но астролозите не съветват този камък да се носи от представителите на зодиите Телци, Везни и Риби. Вярва се, че медальоните от злато със сапфири могат да помогнат да се спечели любов, да се избягва гнева и да пази от предателства, като особено подходящ е този камък за Козирог, Стрелец и Водолей – за останалите зодии подобен медальон няма сила и е просто украшение.

Всеки от гореизброените видове висулки може да бъде сполучлив подарък както за мъжете, така и за жените. Класическите украшения за верижки нямат ясно изразени признаци, които да ги разделят на мъжки и женски, като всичко зависи от вкуса и индивидуалните предпочитания на конкретния човек.

Няма коментари:

Публикуване на коментар