вторник, 6 септември 2011 г.

Какво трябва да знаем за златните верижки, синджири и висулки.

Когато вече сме щастливи притежатели на изброените златни бижута, следва да знаем някои основни правила относно носенето им. Едно от основните правила когато сме закупили златна верижка е висулката или медальона  да не бъде по-тежък от самата верижка. Висулката трябва да бъде около 2 пъти по-лека от синджира, на който ще се носи. Това правило с особена сила се отнася за златните верижки под 10 грама защото носенето на по-тежък медальон обикновено води до деформиране на звена и последващо скъсване.

С особено внимание трябва да се отнасяме към златните бижута с тегло до 4 грама, особено т.нар кухи бижута. Въпреки, че изглеждат ефектно и са на достъпна цена е много по-вероятно да бъдат деформирани при невнимателно ползване от не особено силен натиск и да бъдат изкривени, спукани или скъсани, като в повечето случаи това означава и практическа негодност да бъдат възстановени във вид, в който да са годни за носене. Същите тези бижута сравнително лесно се и драскат и когато се наложи полиране то трябва да се прави от професионалист без натиск, за да се предотврати деформация.

За верижките с т.нар. лентова плетка трябва да се има предвид, че не е добра идея да се съхраняват сгънати, а е най-добре това да става в специални кутии положени по начин изключващ прегъването им. Противно на разпространеното мнение, че златните бижута губят добрия си външен вид от носене, това не винаги е така - много често най-забележимите повреди са резултат от неправилно съхранение. За това и съветът на бижутерите макар и в една кутия златните бижута да се съхраняват в отделни опаковки, за да се запази блестящия им външен вид. При поставянето на синджири и верижки не трябва да се прилага прекалено голяма сила върху закопчалката защото тази част при по-изящните бижута е относително слаба и лесно може да се счупи и да доведе до загуба на бижуто.

При носенето на медальони и златни висулки които не са масивни а са кухи, следва да се спазват няколко правила - да не се докосва външната повърхност до твърди предмети, да се сваля украшението преди сън или спортуване, да се пази от контакт с вода и миещи препарати. Така те ще бъдат предпазени от подбитости и патиниране на повърхността. Макар, че златото е благороден метал и не реагира с околната среда в състава му има примеси които достатъчно агресивно реагират с химикали и именно те са в основата на загубата на така ценения  блясък на златните бижута.

Лазар Белев 


Няма коментари:

Публикуване на коментар