сряда, 14 март 2012 г.

Инвестицията в злато – кюлчета или монети?

В днешно време много хора имат желанието да инвестират спестяванията си в злато, но често пред тях стои въпросът как точно да го направят – под формата на златни кюлчета или на златни монети? В настоящата статия ще се опитаме да дадем някой съвети, които да улеснят частния инвеститор при вземането на решение.

Златните кюлчета са варианта за по-заможните и мислещи мащабно инвеститори. Златните кюлчета имат това предимство, че са лесен и ефективен способ за влагането на парични средства в злато. Колкото е по-голям грамажа на златните кюлчета толкова е по-ниска цената на унция злато. Въпреки предимствата си обаче, особено по-големите по размер кюлчета, имат и недостатъка, че колкото са по-големи, толкова по-трудно се продават. Освен това няма как да бъде продадена само част от кюлче без това сериозно да се отрази на цената, а и не е толкова лесно да се отреже парче от къс масивно злато. За да продадете голямо като размер златно кюлче ще трябва да потърсите помощта на професионален инвеститор или голям търговец на злато, защото пласмента му не е по силите на всеки.

От рационална гледна точка, много по-лесна би била инвестицията в златни монети, за предпочитане в монети от една тройунция, чиято стойност е гарантирана от държавата, а не от добиващите злато компании, както е при кюлчетата. С напредването на технологиите за изготвяне на монети тяхната цена вече спокойно може да се конкурира с тази на същите по тегло златни кюлчета, за разлика от същите много по-лесно се продават, дори и на частни лица.

В зависимост от това дали сте решили да инвестирате в монети или кюлчета от злато освен стойността на златото към тези инструменти винаги има някои оскъпяващи ги фактори. Например за златните монети това е изработката на релефа. Също така при покупка на голям брой златни монети цената им може да бъде намалена до тази на златните кюлчета с такова тегло. Колкото по-обикновен като изработка е златния инвестиционен инструмент толкова по-близка е цената му до тази на жълтия метал на световните борси. За това и златните кюлчета и инвестиционните монети от типа на южноафриканските крюгерранди са сред най-предпочитаните от инвеститорите златни инструменти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар