петък, 7 октомври 2011 г.

Как да комбинираме златните бижута?

На практика правила за това как да носим златни бижута не съществуват, а и няма как да бъдат установени. Процесът на избор на златно бижу за всеки човек е толкова строго индивидуален, че не може да бъдат поставени рамки, поради многообразието от характери и лични предпочитания, които бижутата със своя блясък и стил подчертават. В комбинирането на  ювелирни украшения всеки трябва да бъде създател на собствения си стил, но все пак трябва да има предвид някои моменти.

Когато избираме дадени златни бижута, е необходимо да подходим творчески, като още преди това опитаме да предвидим чисто визуалното съчетаване на конкретното бижу с конкретен тоалет. За съжаление още не са измислени универсални бижута подходящи за всеки повод и стил и хармоничното съчетание между бижу и тоалет трябва да е на първо място при избора. В последно време тенденцията е освен това да се правят справки дали даден скъпоценен или полускъпоценен камък подхожда на притежателя на даден зодиакален знак, но това е по-скоро последната мода дошла от света на звездите, която за преобладаващата част от хората носещи златно бижута няма реално значение.

За съжаление избирайки златни бижута, за да се постигне необходимото хармонично вписване в цялостния образ и излъчване човек трябва да притежава изтънчен вкус, чувство за мярка и увереност в себе си, което далеч не винаги е така. Повечето хора не притежават тези качества, но има едно просто правило, което макар и звучащо смешно е изключително актуално, а то гласи, че когато носите златно бижу или комплект бижута у наблюдателят и у самите вас не трябва да се създава усещането все едно наблюдава коледна елха. Съчетанието човек, тоалет, бижута трябва да изглежда цялостно и завършено. Като за целта може да се наложи да се лишите от дадено бижу, което не се вписва или да добавите или промените друго. Вариантите се толкова много, че точни предписания не могат, а и не трябва да бъдат давани.

Въпреки, че е невъзможно да се създадат общи правила за носенето на златни бижута валидни за всички хора има наложени от модата тенденции, които ще разгледаме в следващите редове.За хората, които не вярват, че могат със собствени сили да изберат най-подходящото златно бижу добър съвет е да спазват установените традиции за това как да се съчетават златни бижута. На първо място въздържайте се от съчетаването на изтънчени златни бижута произведено от ръцете на ювелир с ширпотребна бижутерия произведена на машина.

Абсолютно табу е комбинирането на сребро и злато. Когато се носят заедно най-малкото изглеждат странно, още повече когато сребърна верижка се носи примерно със златни обици. Най-точното определение за подобна комбинация от бижута е дисхармония. По принцип не би било трудно да изберете подходящи бижута, за тоалет, ако притежавате няколко бижута от бяло и жълто злато. За съжаление малко хора могат да си го позволят. За това вместо закупуването на изцяло нов комплект е добре отправяйки се към покупка на златни бижута да разгледате добре тези, с които вече разполагате и просто да закупите такова, което да допълни комплекта. Добра идея за мъжете търсещи да направят подарък е да заложат на жълтото злато или на съчетанието от жълто и бяло злато, по простота причина, че бижутата само от бяло злато в страната ни са не толкова масово разпространени и едно такова бижу просто би стояло самотно в кутията с бижута  защото не се комбинира с останалите. За хората с възможности е добре да се подарява пълен комплект. Тогава цветът на златото е без значение.

Съществува и общоприето правило за това, как да се носят бижутата с камъни – и то гласи, че не се носят украшения с камъни в различни цветове. Така се избягва натрапчивото усещане в околните за липса на вкус и стил у човека, който ги носи.

Правилото за трите бижута – това е още едно от неписано правила, което гласи, че да носите бижута без да се създаде усещане за претрупаност и прекрачване на границата на добрия вкус, трябва да се носят не повече от 3 златни бижута. Това могат да бъдат следните съчетания – пръстен, верижка, обици или пръстен, обици, гривна и т.н. За носенето на пръстени правилото гласи, че не трябва да бъдат повече от 3 на двете ръце, като се има предвид, че пръстенът с голям камък трябва да бъде сам на едната ръка. Носенето на 2 пръстена на един пръст е допустимо само ако двата пръстена са тънки и със сходна стилистика.

Последният съвет, който ще дам в настоящата статия е гореописаните правила да не се следват сляпо, защото това, което не е подходящо за много други хора, може да бъде подходящо за вашия уникален стил и възможност да подчертаете по неповторим начин образа, който се стремите да представите пред околните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар