четвъртък, 15 декември 2011 г.

Покупка и грижи за златните бижута

Вероятно читателите на тази статия имат някое, дори малко златно бижу, купено, подарено или останало по наследство. Златото е много популярен и стилен  избор за подарък, с което вероятността да направите добро впечатление е доста голяма, в сравнине с други подаръци като парфюми, дрехи и т.н., които до голяма степен се влияят от субективните предпочитания на конкретния човек. В следващите редове ще се опитам да представя най-основните неща, които средностатистически човек следва да знае за покупката, почистването и грижите за вашите златни бижута.

Когато човек влиза в златарско ателие или заложна къща освен професионалната консултация, която би получил от служителите там, все пак е добре да има и някаква предварителна представа за това какво точно е злато и за какво се ползва.
Златото има вариации, които се отразяват на цвета му, качеството и цената му. Основните фактори които влияят на цената на едно злано бижу са карати, тегло на грам, цвят и стил на изработка /година на модела/.

Карат – това е процента на злато което се съдържа в сплавта на бижуто, като се използва като измерител за чистотата на златото. Въпросният карат в България се означава с т.нар титър и държавна марка представляващ стилизирана роза, с отбелязана под ная пробата на златото. Най-често срещаната проба е 585 тоест 14 карата. Съответните карати и проби давам само за информация, като не е задължително да се помнят от читателя особено предвид факта, че най- вероятно в нашата страна златните бижута които би срещнал ща са от 14 к.  Каратовата система постепенно се допълва и заменя от метричната система, в която чистотата на благородните метали се измерва в хилядни части чист метал в сплавта.

Най-често срещаните проби злато в търговията с благородни метали, бижутерството и златарството са:
24 карата (999 проба) - 99.99% злато и 0.01% примеси (999 единици злато и 1 единица примеси)
22 карата (916 проба) - 91.60% злато и 08.40% примеси (916 единици злато и 84 единици примеси)
20 карата (833 проба) - 83.30% злато и 16.70% примеси (833 единици злато и 167 единици примеси)
18 карата (750 проба) - 75.00% злато и 25.00% примеси (750 единици злато и 250 единици примеси)
16 карата (625 проба) - 62.50% злато и 37.50% примеси (625 единици злато и 375 единици примеси)
14 карата (585 проба) - 58.50% злато и 41.50% примеси (585 единици злато и 415 единици примеси)
12 карата (499 проба)
10 карата (417 проба)
09 карата (375 проба)
08 карата (333 проба)

Теглото в грамове е следващия показател – колкото повече тежи едно златно бижу, толкова повече в зависимост от карате си струва. Обикновено в търговията със злато в България преобладава 14-каратовото злато, което е внос от най-големите производители на златна и сребърна бижутерия в света – Турция и Италия. Срещат се и 18-каратови златни изделия от Западна Европа, както и 18 и 20-22 каратови от Арабския свят, но на общия фон тяхното количество е пренебрежимо малко. Всяка година се издават каталози с актуалните модели златни бижута, като обикновено цената на едро в Турция или Италия за новите бижута е по-висока от тази на бижута от преди 2-3 години, като в този смисъл може и да се говори за извества мода в бижутата. Предвид географското положение на България пазара ни е облагодетелстван в това отношение максимално бързо на него да стават достъпни последните модни тенденции в масовата бижутерия.

Цветът на златото също варира. В последно време освен традициозното жълто злато, /което също има нюанси в зависимост от примесите/ се срещат и т.нар бяло злато /сплав с никел, платина, паладий/ и розово злато /сплав с мед/, основно предпочитани от по-младите жени, защото са скъпи и стилни, но не се набиват на очи. Доста често се срещат и комбинации от гореизброените видове злато като разнообразието на пазара е такова, че има бижута за всеки стил и вкус.

Обикновено закупуването на злато става от бижутерии или заложни къщи. Който и вариант да изберете е добре да знаете, че вероятността да закупите  златно бижу произведено в Турция, на което в златарското ателие Ви слагат необосновано високи цени за изработка е почти 100 процента. За това по-добрия вариант остават заложните къщи, особено по-големите вериги които разполагат с ателиета за реновиране на заложените златни изделия, така че да получите златно бижу без следи от употреба на много по-добра цена, предвид това, че в тях не се начислява такса изработка.

Как да почистваме нашите златни бижута?

Можете да почистите златни бижута с мека четка за зъби и малко  топла сапунена вода (препаратите за миене  на съдове също работят добре. Потопете бижуто във водата за да влезе препарат във всички вдлъбнатини и с четката внимателно отстранете всички следи от замърсяване. Не използвайте паста за зъби! Възможно е да съдържа абразивни елементи , които ще нарушат повърхността и вашето златно бижу ще загуби блясъка си! След това  изплакнете с топла вода, внимавайте да не изпуснете бижуто в мивката защото контактът му с твърда повърхност може да причини драскотини по метала! След това с мека кърпа подсушете. В случай, че бижуто Ви е от т.нар. „кухи” сушенето може да отнеме повече време като за целта може да се използва сешоар или да се положи върху кърпа на радиатор или близо до вентилаторна печка. Имайте предвид, че подсушаването е важен момент и не следва да се отнасяте към него немърливо. Във водата се съдържат доста вещества, като хлора, които въпреки, че не корозират златото е възможно да оставят петна по повърхността при недобро подсушаване. Съществуват и специализилани неабразивни препарати за почистване на златни бижута, но придобиването им е оправдано единствено ако притежавате по-големи поличества златни бижута, а освен това достатъчно трудно се намират. Друг вариант е почистването в ултразвукова вана, но следва да имате предвид, че това не се препоръчва за бижута с камъни.

Как да се грижим за златото?

На първо място не ги носете 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, тъй като това със сигурност ще ги повреди. Носенето на бижута при извършване дори на дребни ежедневни дейности със сигурност ще причини наранявания по повърхността им.
След като свалите вашето златно бижу е добре то да се съхранява в кутия облицована с кадифе, по възможност с отделни позиции, за де не контактуват бижутата едно с друго, възможно е скъпоценните камъни от едно бижу да повредят друго предвид твърдостта им. Друг вариант е всяко бижу да бъде увито в мека салфетка и поставено в отделна торбичка, като задължително е кутията, в която се поставят бижутата да е достатъчно твърда, че да устои на средно силно външно въздействие, например невнимателно облягане. Имайте предвид, че много бижута не могат да бъдат възстановени в първоначалния им вид след като веднъж са механично деформирани. Тогава единствения вариант е да ги продадете като материал за претопяване, като цената,  която ще получите за това ще бъде по-малка в сравнение с това,  което сте платили за него като ново. За съжалени не съществува начин за домашно отстраняване на драскотини по златото, за това е препоръчително да се обърнете към квалифициран специалист.
Внимание:

Трябва да знаете, че златото понякога се окислява от химикали, които се намират във въздуха и водата.

Сваляйте златни бижута, преди да почистите дома си, защото продукти, съдържащи хлор, може да увредят вашето бижу с течение на времето.
С течение на времето, златната повърхност  може да стане матова и да загуби блясъка си от лосиони, пудра, сапун , масла и други козметични продукти, така че трябва да го почиствате редовно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар