четвъртък, 8 декември 2011 г.

Фалшивите златни бижута - част 2

В предишната статия по темата за фалшивите златни бижута разгледах актуалните към тогавашния момент ментета, които сравнително бързо и лесно се разпознават. Фалшификаторите обаче не спят и измислят нови начини как да измамят заложните къщи, златарските ателиета и крайните потребители. Модата на златната баня малко по малко отмира предвид все по-лесното и разкриване и недоверието, което имат обикновените потребители, които вече предпочитат да направят справка за това дали дадено златно бижу купувано от ръка е истинско или е фалшификат. 

За да се избегне момента с разпознаването на ментето по метода на камъка и киселината, фалшификаторите решават радикално проблема като вместо златна баня, която колкото и да е добра може да се разпознае с неколкократно натриване или с помощта на пила поставят пълнеж в истинско златно бижу. По този начин колкото и да бъде проверявано с традиционни методи чрез натъркване бижуто не може да бъде определено като фалшиво докато не бъде разрязано, или не бъде разпознато като такова от опитен служител.

Последната мода във фалшифицирането е в бижута от бяло и жълто злато бялото злато да бъде заменено от сребро, което както знаем е много по-евтино и клиента или заложната къща, които проявят невнимание да бъдат ощетени със значителна сума защото е възможно между 30 и 50 % от заплатения грамаж да се окажат с 40 пъти по -ниска стойност отколкото струва в действителност. За това и се изисква проверка и на двата вида злато в конкретно бижу.
До момента откритите ментета от този тип са със значително тегло от порядъка на 80-100 грама. Основно мъжки ланци, но е възможно да има и по –леки, които още не са откривани. Голямото тегло се определя от факта, че в подобни полуфалшиви златни бижутата има значително количество злато, изработени са добре, повтарят популярни модели например Версаче и са скъпи за да се оправдае изработката им и да се докара добра печалба за фалшификатора, който пак със сигурност е бижутер и за измамникът, който ще ги пласира. За момента такива ментета са засичани основно в Северна България и едва от скоро в София, което говори, че е по вероятно да произхождат от Румъния отколкото от Турция, но това е само в сферата на предположенията.

Засечените ментета са от следния тип, но както споменах може да има и други:




Няма коментари:

Публикуване на коментар