неделя, 31 юли 2011 г.

Златни колиета - история и символика


Традицията да се украсява шията с разнообразни бижута и накити съществува откакто съществува и самото човечество. Още от времето на каменната ера и мъжете, и жените са носили колиета от зъби или нокти на уловените животни. Още тогава те са носили символика и са показвали, че притежателят им е смел и успешен ловец.

От тогава са минали много години и колкото и да се е развивала цивилизацията колието като символ на статус и успех не е загубило своята актуалност. Колиетата се изработвали от бронз, мед, сребро, но нищо не може са се сравни с излъчването на царя на металите – златото, което станало предпочитан материал за този накит. С времето носенето на колиета от злато станало привилегия само на жените, но както и в древността то носи послание за социалното положение на собственичката си, в частност и за това на нейния мъж. Златното колие е най-забелязващото се и ефектно изглеждащо бижу от всички и е еднакво привличащо вниманието във всяка обстановка.

От исторически данни от всички древни цивилизации и намерените артефакти прави впечатление, че златните колиета са били привилегия на господстващата класа във всяко едно развито общество. Златно колие е откривано във всеки непокътнат гроб на аристократ дори и по нашите земи.

В средновековието златните колиета са били носени главно на аристокрацията. Използвало се е като израз на чувства от мъж към жена и е говорило за сериозността на намеренията му, ако го е подарявал преди сватбата. Много често подобен подарък пораждал положително отношение към бъдещия жених от бащата на булката, от който в тогавашните времена е зависело много. Да се подари златно колие във всички епохи е показвало благоразположение към човекът, който се дарява. За това и в средните векове подаряването на златни колиета е било практика използвана и на любовния фронт и като средство в международната дипломация. Интересна е историята с руския цар Петър Велики който, бивайки обкръжен от турците при една от кампаниите си срещу тях успява да договори примирие и да се оттегли след като жена му Екатерина дава като подарък на султана свои златни бижута, сред които и златни колиета с брилянти. Така тя спасява мъжът си и му дава възможност да се докаже в бъдеще като един от великите руски царе и първи император.

В днешно време да закупи златно колие може почти всеки представител на средната класа. Още повече, че подобно украшение както и преди привлича внимание със своята красота, и дава излъчване на успех и благополучие на човекът, който го носи. Както и всяко друго златно бижу

Колието от злато е вещ, която изпълнява освен естетическа функция и ролята на визитна картичка. Златното колие се явява също така желан подарък както и столетия назад. Всяка жена би оценила вниманието и оригиналността, която то символизира и би била поласкана от интереса, който бижуто би предизвикало сред обкръжаващите я.

Въпреки, че не всеки може да си позволи подобен подарък поне веднъж в живота си заслужава да се купи златно колие на любимата жена, така че то да и напомня, за това какво е тя за вас – Жената която обичате и на която можете да подарите даже такъв скъп подарък бил някога привилегия само на крале и благородници.

Лазар Белев

събота, 30 юли 2011 г.

Как да изберем златен синджир?

Златните синджири не са се изменили през цялата история на съществуването си, като с времето промяна са търпели само методите за производство. И ако до едва преди няколко десетилетия те са се изработвали ръчно и един бижутер е можел да направи по един златен синджир за няколко дни днес роботизирани машини са в състояние да изплетат десетки метри на ден. С времето не се е променило и предназначението им – и в миналото и в наши дни златните синджири се използват като самостоятелно украшение или като основа за носенето на златни висулки и медальони. С времето се е изменила само плетката и докато преди автоматизацията е съществувал ограничен избор от модели днес автоматизираните машини могат да произведат огромен брой различни плетки в зависимост от търсенето на пазара.

Златният синджир въпреки привидната си простота не е от най-универсалните бижута за носене и това изисква съобразяване с определени фактори при избора на такъв. Първи фактор, с който би следвало да се съобрази изборът е разбира се полът на човека. На жените в преобладаващия случай подхождат не особено масивни синджири от злато със сравнително несложна плетка. Блондинките и жените с по-светла кожа предпочитат класическото жълто злато. Докато изборът например на синджир от сребро е по-подходящ за младежката мода, златният синджир е неотменна част от по-консервативния стил.

За разлика от жените на мъжете подхождат по-масивните златни ланци. Ако предпочитате  деловия стил и класиката вашия избор трябва да бъде жълтото злато, което може стилно да се комбинира със златния часовник например. Синджирите от бяло злато са изборът на активните хора желаещи да притежават скъпо бижу, което да не е прекалено набиващо се на очи, но да излъчва стил. За щастие в момента на пазара изобилства от златни синджири, с различни размери и цени, които могат да задоволят всеки вкус.

Често се задава въпросът – синджир от злато или от сребро?
Колкото и тривиално да звучи изборът е на самия клиент. Естествено има го предимството на среброто с неговата достъпност. Синджирите от сребро са предпочитани от младите хора, по простата причина, че среброто в ранна възраст не влияе върху излъчването на младия човек така както би се възприело върху по-зрелия индивид. Без значение дали ще избелете златен или сребърен синджир важното е изборът и самото бижу да отразява и показва собствения стил на обкръжаващия свят. Без значение от това дали синджирът е масивен или на толкова, от бяло или жълто злато, той си остават един от най-предпочитаните модни аксесоари и съдейки по историята му и непомръкналия интерес и в наши дни това бижу ще има своето запазено място сред най-предпочитаните ювелирни изделия.

Лазар Белев