четвъртък, 27 септември 2012 г.

Венчалните халки от бяло злато

Венчалните халки от бяло злато се появиха като мода при този вид златни бижута преди едва няколко години, но тенденцията сред хората решили да сключат брак показва засилен интерес към тях. В действителност белият цвят на венчалните халки не е нещо толкова ново. Още преди векове влюбените са разменяли сребърни пръстени като знак за обвързаност, предвид това, че златото е било много по-скъпо и е било привилегия на аристокрацията. Но не това е истинската причина за популярността на пръстените от бяло злато в днешно време. Причината за това те да бъдат все по-предпочитани е, на първо място техните изисканост и стил правеща ги еднакво подходящи и за нежната жена и за силния мъж решили да сключат брак. 

При избора на венчална халка не съществуват някакви особени правила. Естеството на бялото злато е такова, че пръстени от него могат да носят и блондинки, и брюнетки, и чернокоси, с по-светъл или по-тъмен тен на кожата и т.н. За това и изборът на венчална халка от бяло злато винаги е правилен още повече, че за разлика от много други бижута, които не се носят постоянно, този вид пръстени се носи много по-често. 

Венчалните халки от бяло злато могат да бъдат най-различни - от класически гладки пръстени, през такива с орнаменти, халки с инкрустирани скъпоценни и полустъпоценни камъни и такива направени от няколко вида злато. Каквото и да изберете не трябва да се прибързва с покупката, защото както споменахме е много вероятно това златно бижу да бъде носено през целия живот. Предвид многообразието от модели е напълно възможно цената, която също е критерий при избора на венчална халка да варира в широки граници. Въпреки това обаче бижутерските магазини и златарските ателиета предлагат достатъчен избор, който освен естетическите критерии да устройва и финансовите Ви такива. 

Венчалните халки понастоящем са едно от малкото бижута, които по недвусмислен начин подчертават определен статус на техния собственик и като такъв халките от бяло злато носят свой смисъл. Белият цвят в почти всички култури се свързва с чистотата, искреност, откритост. В Европа се смята, че бижутата от бяло злато са и символ на върховната власт на монарха и значителна част от кралските съкровища са именно от тази сплав на злато и сребро. Венчална халка от бяло злато се носи и от жената на принц Уилям - Кейт Мидълтън. Венчални халки и годежни пръстени от бяло злато са предпочитани сред бижутата подарявани от европейските крале и принцове през последните 100 години. За това и давайки на Вашата любима пръстен от бяло злато, макар и за миг Вие изпълнявате мечтата и да бъде принцеса и правите жест, който се прави от благородниците към техните избраници на сърцето.